fredag 8 oktober 2010

Befria tagetesen!


Det fanns en tid, för ganska länge sen nu, när vi nyligen flyttat in på Djupadal så förklarade vi för oss själva att hela gården var en TZ, en tagetesbefriad zon. Nyinkomna från Bondegatan på Söder ville vi odla allt som gick, blommor o blader o grönsaker, allt ville vi testa, utom då just tagetes. Vi till och med skröt för vänner o grannar att vi minsann fullt ut var en TZ, och det blev en del av vår odlaridentitet.

Hur kunde vi vara så enögt dumma att göra det?

Det är förstås klart att vi nog fick en, nästan dödlig överdos hos Lasse i Västra Ryd som varje sommar odlade hela skogstomten o uteplatsen full med orangea små själlösa tagetesar, och egentligen hela ens uppväxt på sjutti- o åttitalen var kantad av denna pålitligt blommande men ack så tråkiga självklarhet i kommunala rabatter o urnor. Mycket av olusten kom nog också från doften som ofta var nog för att locka fram en skärande migrän...

Men det var då de, nu är det andra tider, och i år har vi verkligen hittat den rätta platsen för tagetes; i växthuset, sambo med tomatrankor o korta slanggurkor.


Det är som om den nu äntligen fått komma hem, härstammande från Sydamerika uppskattar den ju förstås precis som tomaten växthusets ombonade miljö.

Samtidigt som vi äntligen befriat tagetesen o släppt ut den i värmen så har vi också befriat oss själva från ännu en inskränkt fördom.

Och det är väldigt roligt att skörda tomater bland alla dessa storväxta blommor, och även doften kommer nog till sin rätt här i växthuset, alltid skrämmer den bort någon, en vit flygare eller så...

11 kommentarer:

 1. I lagom dos och rätt sällskap är de faktiskt helt OK...

  SvaraRadera
 2. Haha, tycker jag känner igen mig i att tidigare INTE gillat tagetes. Så Marie har avslöjat för Gustav att det verkligen ÄR tagetes ni odlar...trodde han gick i villfarelsen att det var en annan sorts blomma med högre status! ;o)
  Önskar er den finaste av helger,
  Lydia

  SvaraRadera
 3. Åh, jag känner igen mig så väl, som den 70-talist jag är! :) Men även jag har "upptäckt" tagetesen i sommar. Min favorit är "Tangerine Gem" som doftar som nyskalade clementiner och ser ut som små solar på håll.

  Hälsar,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 4. Härligt med fördomsfria odlare! Mina tomater fick sällskap av Tessy Gold i år. Kanonbra sort som ser fräsch ut ända fram tills nu. Har liiite motstånd kvar mot de stora bollarna, men det kommer nog en dag för dem med ;)

  SvaraRadera
 5. Jag har också kastat denna fördom överbord och upptäckt många vackra tagetes. Den småblommiga kryddtagetesen är min favorit just nu....önskar mig en röd variant till nästa säsong. Ha det bra nu i skördetiden.

  SvaraRadera
 6. Ja, det är nog få blommor som väcker så många känslor. Det är verkligen var mans blomma och det kanske beror på att vem som helst kan driva upp ett tagetsfrö till blomma. Sedan är det inte alla förunnat att kunna göra en vacker plantering...
  Min favorit är tagetes ursula som slår de flesta blommor i lyskraft.

  SvaraRadera
 7. De luktar kattpiss och de har ingen hög status, men de är tacksamma att odla och väldigt billiga. Och de finns i massor av varianter och färger. De ljusgula (vad de nu heter) tillsammans med vit Snöflinga har gjort sig ursnyggt till mina röda rosor. Och inte en bladlus så långt ögat kunnat se. =)
  /Anna

  SvaraRadera
 8. Numera har jag inga fördomar jag har ju till och med petunior på trappan, skitläckert!

  SvaraRadera
 9. Jag har ännu inte helt släppt in Tagetesen men jag jobbar på det. En och annan kan ju faktiskt var jättefint. Så kul att kolla in er fina blogg med vackra bilder och härlig text.// Peter

  SvaraRadera
 10. Det allra bästa är väl att den är bra mot nematoder i jorden. Tagetes är definitivt snyggt ihop med tomater. Och den apelsindoftande kryddtagetesen är ju underbar och god. Röd hög Linnétagetes är inte dum den heller.
  Det finns ju en vit tagetes, men tänk om de fick fram en vit kryddtagetes med de små söta blommorna och dillika bladverket....DET vore fint till rosor.
  Vilken härlig blogg ni har !

  SvaraRadera
 11. ingen chans till en uppdatering av bloggen? fasligt länge sedan sist...

  SvaraRadera