
onsdag 30 juni 2010
Två på en tröskel

lördag 26 juni 2010
Tryffelhassel med nätstrumpa

Tryffeln, likaväl som andra jordlevande svampar, bildar en underjordisk rörelse med otroliga förgreningar o nätverk, en mycorrhiza, o helst gör den det där hassel o ekar växer.
Eftersom den jordlevande sorken, vattensorken, härjar runt i jorden o gnager på trädrötter - äpplen, plommon o gärna hassel - så har vi börjat att sätta ståltrådsnät runt rötterna vid planteringen, särskilt när det gäller lite mer exklusiva buskar o träd, som tryffelhassel. Vattensorken verkar nämligen delta i en växande underjordisk rörelse som arbetar för ett mer öppet landskap, utan träd o buskage...

ReineClaude-plommonträd som tappar bladen o snart välter omkull efter vattensorkens aktiviteter.

fredag 25 juni 2010
Carin med C

Hon är en människa jag bara måste stanna upp inför, hon talar lågmält o mjukt, och man förstår att nu är tid att lyssna. Hon har åkt långt för att komma hit idag, på långa varma sommarvägar. Något väldigt starkt har drivit henne hit, antagligen minnet av grönt, antagligen minnet av trädgård, och med all säkerhet inte bara vår trädgård för efter en stund berättar hon om sin o makens egna trädgård, den dom skötte tillsammans, då för länge sen i Blekinges skärgård.
Och ögonen lyser o orden blir så enkla o övertygande när hon berättar om alla blommorna där fanns, där i egna trädgården vid sommarhuset.
Sen måste jag arbeta vidare men man blir ibland så väldans nyfiken, lite som när man bara måste få veta namnet på en lockande blomma;
- Jag heter Carin, Carin med C.

onsdag 16 juni 2010
It, sometimes, takes two to tango...

Nu har verkligen granatäppleträdet i caféväxthuset kommit igång, bland massor av skotttillväxt på grenverket syns också första granatäppleblomman för i år, frasig, spröd o sidenlysande. Tyvärr tyvärr har fästmannen o pollengivaren dvärggranatäpplet som växer intill inte riktigt vaknat än, inga hanblommor syns till.
Förra året så lyckades vi faktiskt, med handpollinering för säkerhets skull, få 5-6 mogna granatäpplen. Det var nog fjolårets största grönkänsla ändå, att kunna suga på hemodlade granatäppelkärnor.
fredag 11 juni 2010
Alg-e-bra

Regn för en liten planta är som råmjölk för en nyfödd, det kan ofta göra hela skillnaden. Så nu när det regnar så gott som varje dag så passar vi på att sätta ut alla plantor vi har kvar, grönsaksplantor o blomplantor, allt ska ner i jorden. Eller i sanden.
Igår satte vi några hundra indiankrasseplantor i ren sand vid gångstigen mellan de övre dammarna. Sen tog vi alger från dammen bredvid o la runt plantorna för att bevara fukten o också ge lite näring till de små krasseplantorna.

Alger, den gröna ullen.
onsdag 9 juni 2010
Den ullade trädgården

Varmt o slitigt både för människa o djur, och det tar en hel dag.
Det är lika bra att lägga ut ullen på plats direkt.
Man doftar som ett får själv så
småningom, och särskilt händerna blir mjuka o fina.
lördag 5 juni 2010
onsdag 2 juni 2010
I skuggan av ett mullbär

Vid foten av ett vitt mullbärsträd på innergården står de här spretiga tulpanerna, de drar blickarna till sig hela tiden, man kan nästan inte se sig mätt, särskilt inte på kvällen. De känns på nåt vis väldigt ursprungliga också, som tulpaner brukar se ut när de ristats in i en sten på en kyrkogårdsgrav. En stentulpan helt enkelt.

Prenumerera på:
Inlägg (Atom)