torsdag 13 maj 2010

Lerinpackning i Malmö

Onsdag morgon; in i bilen med alla gårdens spadar o krattor, tvåbenta invånare o granngårdens Christine, haka på släpet fyllt med plantor och - iväg - mot Katrinetorps kommungård borta i Malmö. Där väntar en stor nyplöjd svartjordsyta att få sin form med rabatter o gångar inför sommarens 10-årsjubileum av Öresundsbrons tillkomst, då Skåne o Danmark nästan blev ett.

Det utlovas regn, hela dagen, men det gör inget för vi är taggade, det ska faktiskt bli skönt att åka hemifrån o bara få dra järnet utan nåt annat som distraherar, plantskoleAnders kommer att ansluta på plats.Vi börjar med rundeln, med snöre, bambukäppar o spade markeras den, det regnar men än så länge inte alltför mycket.

Leran klibbar mer o mer på spadarna o det blir allt sörjigare i gångarna.
När vi grävt bort jorden i rundeln helt o fått en hög bred jordvall runtomkring så kröner vi allt med att slå ner spetsade tremeters granstörar, här ska klockrankan växa.

Hela ytan får en rak kant mot de yttre gångarna


Marie ser till att alla gångar o plantor hamnar på rätt ställe.
Men regnet stundtals häller ner så vi passar på att hålla middag som man säger i Skåne dvs ta lunch, det blir inte bara mackor o ägg som vanligt utan Katrinetorps restaurang serverar en värmande fisksoppa.

Efter maten gräver vi klart alla bäddarna, sätter snören på störarna o sen är dags för plantering; kronärtsskockor, pionvallmo, klockrankor, prydnadskål, rödkål, jätteverbena o förra årets matlök.
Om några veckor kompletterar vi med de mer frostkänsliga plantorna 0ch ullen.

Vid störarna sätter vi klockranka.


Klockan börjar bli kväll, nu börjar det arta sig...
Tack alla för en härlig dag i vätan o leran. Tack Ahmed, Katrinetorps egen trädgårdsmästare för all support, och Torgil för ull, störar o allt runtomkring!

9 kommentarer:

 1. Härligt med gott samarbete och snyggt blev det också! :o)
  Ha en finfin helg,
  Lydia

  SvaraRadera
 2. Oj oj oj va blött ni hade det!!!!
  Men fint blev det ju ;-)
  Kram Kram
  Veronica

  SvaraRadera
 3. Hej! Va kul att upptäcka att ni har en blogg! Jag saknar er på Trädgårdsfredag, men är glad för att Pernilla och Tareq är kvar. Jag älskar det programmet! Nu kan jag ju följa era odlingar via bloggen i stället. Va trevligt!
  Hoppas ni får en fin helg! Åsa.

  SvaraRadera
 4. Snyggt, och vilken kraft! Ni är fullfjädrade grävare ;) Får planera in ett besök i sommar!

  SvaraRadera
 5. Härligt! Så snyggt det blev! Får nog planera in ännu ett besök på Katrinetorp i sommar. Det var en upplevelse redan förra gången.
  Önskar er en fortsatt skön helg!
  Ann

  SvaraRadera
 6. Jag kan riktigt känna glädjen i att arbeta tillsammans! Tänk att allt blir så mycket roligare då... Jag har efter inspiration från er försökt mig på att odla kronärtskocka i år. Ska bli så spännande att se om det blir något. De är redan resliga plantor så jag håller tummarna. Vad vackert det är med härlig fet jord... Det kliar i fingrarna ända här ifrån.
  / Anna

  SvaraRadera
 7. Åhhh vilka spännande former och man kan riktigt se framför sig hur det kommer att se ut i sommar ! Har besökt gården vid flera tillfällen och det är så spännande och inspirerande att se Maries nytänkande och skapande rabatter ! Där har ni verkligen skapat ett paradis !
  Ha en fortsatt trevlig helg !/Isa

  SvaraRadera