söndag 19 december 2010

Vinterresa till N Y - del 1

5e till 15e december 2010 - tio dagar, några med snöflingor, i New York.

Tio dagar fyllda med goda intryck av mat, människor, jazz, stora hus, oersättliga tavlor och faktiskt - trädgårdar både bland skraporna och lite mer lantligt.
Det började med att vi helt nära Chinatown snubblade över instängda trädgårdsskulpturer i marmor och gjutjärn.

Inte så enkla att ta hem som handbagage precis - rostiga damen hade nog behövt egen platsbiljett - men de var till salu; lockande gamla, mossbelupna o säkert inte billiga.

Och, de gav mersmak på fler trädgårdsupptäckter.

Något som varje stad med självaktning har är en botanisk trädgård, och New York hade faktiskt två stycken visade det sig. Vi började på den till ytan största o en av de äldsta i världen, New York Botanical Garden, som är klassat som National Historic Landmark och ligger i Bronx. Stort var det verkligen, även gångstigarna, som i Sverige kunde klassat in som en bättre landsväg. Här och var möttes vi också av (så gott som tomma) tågvagnsset som skulle hjälpa folk runt i parken.

Vi promenerade runt i många timmar, gapade åt stora träd, aldrig har man skådat så stora tulpanträd som här.
De rakväxande enstammiga tulpanträden var fredade av indianerna och fick bara användas till att göra kanoter av (ungefär som Kronans ekar i södra Sverige som gick till skeppsbyggen).
Och sockerlönnar och kärrekar var verkligen grande. Vi hittade också lite persimoner (Diospyros virginiana) på marken som vi ska pröva att pilla ut fröna ur och så, den är härdig i zon 1 åtminstone. Ett annan spännande bekantskap var Idesia Polycarpa (ursprung Kina) med vackra röda klasar hängande vintern igenom tydligen.

Ett sådant träd borde man pröva att sätta hemma - det verkligen lyste upp!
Efter ett par timmar runt nollan var det sedan skönt att gå in i uppvärmda växthus;

torka bort imman på glasögonen och slå sig ner vid en fontän,

o bara dofta på blommorna.


Fortsättning följer...

1 kommentar:

  1. Åh New York, den semestern var ni verkligen värda efter en lång säsong! Hoppas ni får en underbar jul nu också!!
    Julkram från Boäng!

    SvaraRadera