lördag 26 juni 2010

Tryffelhassel med nätstrumpa

Här hamnar en liten hasselplanta i jorden, alldeles intill andra storfruktiga hasselbuskar som växer på en östsluttning på gården. Just denna hasselplanta är det inget särskilt med egentligen förutom jordklumpen den har runt rötterna. Jorden är nämligen uppblandad med tryffelsvampsmycel och det vore ju väldigt kul om denna läckerhet till svamp skulle trivas här i hasselundens sandjord.

Tryffeln, likaväl som andra jordlevande svampar, bildar en underjordisk rörelse med otroliga förgreningar o nätverk, en mycorrhiza, o helst gör den det där hassel o ekar växer.

Eftersom den jordlevande sorken, vattensorken, härjar runt i jorden o gnager på trädrötter - äpplen, plommon o gärna hassel - så har vi börjat att sätta ståltrådsnät runt rötterna vid planteringen, särskilt när det gäller lite mer exklusiva buskar o träd, som tryffelhassel. Vattensorken verkar nämligen delta i en växande underjordisk rörelse som arbetar för ett mer öppet landskap, utan träd o buskage...

ReineClaude-plommonträd som tappar bladen o snart välter omkull efter vattensorkens aktiviteter.
Rötterna på det här Discovery-äppelträdet är effektivt avskalade o avklippna, synd att vi glömde stålnätstrumpan här.

5 kommentarer:

 1. Ja det var några djäkla djur...för du tycker väl inte att det är några odjur ;-D

  SvaraRadera
 2. Åh så tråkigt med träd som dör på grund av odjur.
  Här dog några på grund av dålig avmognad i höstas med svår vinter på det. så då vill man inte drabbas av odjur också.
  mvh Lena

  SvaraRadera
 3. Åh, det där känner jag alltför väl igen..Har också kommit fram till nätmetoden, en hel äpplelund blev sorkmat här, sedan har har de noga utvalda fruktträd vi satt satts i nät och det funkar än så länge.
  man blir så ledsen när träd man valt ut och satt bara dör!

  SvaraRadera
 4. Ja sorken underminerar växterna förutom rotskadorna.Jag går o trampar i rabatter o odlingar, men räcker ej. Nät ja till nya växter,
  men är den nätstorleken tillräckligt litet,
  kommer inte sorken igenom?
  Göingegrebban

  SvaraRadera
 5. Jag undrade oxå lite över nätstorleken. Har ingen erfarenhet, men tänkte skriva en liten tips-artikel på Grobar, och tänker mig ett finmaskigt nät. Hur är er erfarenhet med detta nät?

  SvaraRadera