fredag 26 november 2010

Vintern är kommen.

Snön ligger tung på växthustaken och innanför hänger druvorna.

Dom har blivit rejält sockerstinna nu på slutet, märkligt nog har småfåglarna låtit dom vara ifred ännu. Vin eller marmelad? Det är frågan.
Även kiwifrukterna börjar bli färdiga,

först nu i slutet av november har de blivit riktigt söta och al dente.

Snöns tidiga ankomst gjorde det jäktigt de sista dagarna, men nu har vi i alla fall fått ner alla årslammen nära gården.

De utfodras ute på grönsaksjorden och kan när de vill gå in i stora växthuset och få lä och vila. Vi har delat in det 500 kvm stora växthuset i två delar så tacklamm och bagglamm kan gå var för sig. El-staket och grindar håller dom på var sin sida om gränsen.
Med snön kommer alltid ett sorts lugn över hela dalen, naturens ljud blir dovare, ens egna steg blir tystare. Det känns som om någon lagt ett stort täcke över allt och alla och tydligt visar att nu får ni allt ta och vila ett tag.

Bejaka fåret inom sig; ta det lugnt, äta mjölksyrat, bida sin tid.

9 kommentarer:

 1. Mmm....vintern kom tidigt i år. Få se om den orkar hålla i sig lika länge som förra vintern. Bara det inte kommer fullt lika mycket snö som då bara... ;-)

  SvaraRadera
 2. Varför skiljer man på tacklamm och bagglamm? : )

  SvaraRadera
 3. Som vanligt lika inspirerande bilder och text! Skulle så gärna leva liknande...

  Har ni funderat på att skriva en bok? Skulle gladeligen läsa den!

  SvaraRadera
 4. Hej Ida-Malena, man skiljer på lammen eftersom de bagglammen som föddes i april-maj nu börjar bli könsmogna och lämnar då inte tacklammen i fred. Vi vill ju inte heller ha inavel förstås, alla lamm har ju samma storbagge till pappa!

  SvaraRadera
 5. Härligt med både druvor och kiwi. Är det "riktiga" kiwi eller minivarianten? Ser verkligen jättehärligt ut hos er även med snön. Ha det bra.// Peter

  SvaraRadera
 6. Bilderna utstrålar ett härligt lugn, men det är ganska bedrägligt vill jag påstå. Jag hade fullt upp med mina lamm på den tiden jag hade sådana och de var bara ett trettiotal. Hittade de sista söta druvorna när jag klippte mina vinrankor för några veckor sedan.
  Önskar er en fin fortsättning på advent!
  Kerstin på yrsnöiga Öland

  SvaraRadera
 7. Ja så klart, då förstår jag! Tack för svaret! : )

  Vi var förresten och besökte er när det var skördemarknad i år, ni har det underbart vackert! : )

  SvaraRadera
 8. Hej! Ni har en award på min blogg:)
  Kram

  SvaraRadera
 9. Mmmm! Jag riktigt känner lukten av den fuktiga ullen och hör fårens tuggande vid foderhäcken. Lugn!
  När jag ser era bilder har jag plötsligt förflyttat mig till en halmbal vid sidan av dem och kanske samtidigt snaska på lite druvor eller en mumsig kiwi. Mysigt!

  Kram och trevlig helg!

  ANKAN

  SvaraRadera