fredag 2 april 2010

Äntligen lååånnngfredag


På långfredagen har vi alltid gjort ett avstamp för året här på gården. Vår första växthuskonsert 1998 med Per Olsson (vi saknar dig alltid!) o hans kompisar från Det Kongelige Kapel och publiken sittande på halmbalar var på en långfredag till förra årets Potatisdag med bland andra sandodlaren Nils Åkerstedt som också var på en långfredag.
På en extra låånng dag o fredag dessutom så kan det sällan gå fel, människor verkar liksom känna de har all tid för det nya.

Idag på årets långfredag tar mandelbarnen Aaron & Noomi o öppnar påskkaféet, bakar o håller espressomaskinen o våffeljärnet igång.
Också Ensamma Trädets plantskola vaknar till liv igen på en långfredag, Anders Kjellsson har senaste dagarna gjort väldigt fint bland krukor o drivbänksfönster, plankor o ekstockar. Fått hem den braiga ekologiska planteringsjorden som funkar till både sådder o plantor o fyllt på med massor av frukt- o nötbärande träd o buskar.Nytt för i år är till exempel nya fikonsorten Desert King som lär ska vara det allra härdigaste av fikon o det storfallande amerikanska tranbäret ´Stevens´för zon 1-4.


Förra årets kanske märkligaste smakupplevelse när det gäller frukt o bär var utan tvekan sandpäronet ´Kumoi´ som verkligen smakade nötter o marsipan på en o samma gång, vi bara baxnade o njöt i höstas, det var så gott!


Den fantastiska Chokladrankan (Akebia) blommar ibland på en, just det, långfredag!

Lycka till med permakulturåret här Anders!

3 kommentarer:

  1. Ha en härlig solig Påsk! Blev sugen både på våffla och fikon. Idag skall jag kratta ur köksträdgården och börja köra gödsel, det luktar också gott :) Vi ses.

    SvaraRadera
  2. Men oooh så härligt! Ett fikon skulle jag gärna äga, passar mig tror jag. Ha en trevlig påsk!

    SvaraRadera
  3. De där Mandelbarnen är verkligen duktiga på kaffe och bakverk! Tur för er att ni har sån tur med svärdotter!

    SvaraRadera