lördag 24 april 2010

Bäddat för tomat


Stora växthuset känns aldrig så långt som när man bäddar där, bäddar med spade o kratta.
Man rör sig sakta framåt o lägger två skyffeltag åt höger o två skyffeltag åt vänster. Samtidigt som det blir en gång att gå på så får man en bädd på varje sida.


Sen fjolårets växtsäsong avslutades har det i tur o ordning bott grisar (storfamiljen Linderöd med bråkig far) i två månader, en storflock med dräktiga får (ett rent matriarkat) i en månad samt hönor som kommit o gått som hönor gör när de anar öppen jord.

Efter genomfräsning av av jord o halmrester så är det nu alltså dags att återigen göra gångar o bäddar. Det blir plötsligt så vackert, ur ändlös jordröra så växer struktur fram o med den kommer ett slags lugn också.

De jordtörstande tomatplantorna hämtas sen från uppdragningshuset. Först ut är Bolzano, en orange medelstor sort som börjat få gula sorgkanter i bladtopparna av begynnande näringsbrist.

Droppbevattningen som hängt uppe i taket över vintern läggs ner i bäddarna o varje planta får en egen liten droppslang med källvatten i. Varsågod o väx herr Bolzano!

7 kommentarer:

 1. Härligt! Håller ert hus värmen såpass att ni vågar redan? Jag har fortfarande nätter med nära noll i stora huset.

  SvaraRadera
 2. Jag blir så imponerad av er, både av kunskapen men också av engagemanget. Själv bor jag i villa med villaträdgård och försöker men i mycket mindre skala :-)!

  Mitt tomathus är väl 6 kvadrat så det rymmer inte riktigt lika många plantor som ert... *fnissar* men jag ta hönsströet från hönshuset till tomathuset! Och attans vad tomaterna växer!

  SvaraRadera
 3. morasyster johanna.24 april 2010 10:00

  jag drömde inatt att jag grävde djupbäddar och noggrannt skottade upp jorden från gångarna. kanske är det för att jag dagtid gräver trädrötter till förbannelse; ett gammalt grönsaksland genomvävt av.. asp! usch usch usch. har du något husmorsknep, gustav? förutom kopparspik?

  SvaraRadera
 4. Till Dagliljan; Ja vad ska man göra, plantorna behöver komma ut, de ska helst inte s a s stanna av i tillväxten o våra tomatplantor är ganska avhärdade o ”vana” vid kyla. Dessutom, ett större växthus buffrar ju värmen bättre än ett mindre växthus, man kan ju också tänka sig att bäddarna alstrar lite värme när de ”brinner”.

  Till Morasyster; Det finns ju ett väldigt bra husfarsknep som stavas...gris. Kan du inte låna en någonstans? Vad roligt att du jordar dig, all lycka till dig o familjen.

  SvaraRadera
 5. Åh, vad det är härligt att läsa om ert arbete på gården - inspirerande. Vad jag förstår kommer ni inte att vara med i Trädgårdsfredag denna säsong - jag kommer att sakna er. Programmet förra sommaren var alldeles, alldeles underbart ;-)
  Bästa hälsningar
  Maria

  SvaraRadera
 6. Så alldeles fantastiskt underbart det ser ut! Jag njuter av bilderna och drömmer om ett stort växthus. Tillför ni någon annan näring under säsongen, än vad grisar, får och höns bidragit med? Hoppas vi får möjlighet att besöka er i år. Förra året blev det inte av men däremot året dessförinnan. Vi bor ju en bra bit bort (Småland). God tomatväxtlycka!
  Charlotta

  SvaraRadera
 7. Ja visst är vårbruket vackert. Även fälten som ligger som ett slätt lapptäcke i solen.
  Perfekt kretslopp i ert växthus, men blir lite nyfiken och måste fråga. Har fått lära mig att gödseln gärna ska bränna lite innan man brukar ner den i jorden så att den inte ska bränna sönder rötter och växter. Använde mig själv av gödsel som legat på vår platta i minst 5 år då jag ville vara försiktig. Hur är fördelningen jord/gödsel?
  Ha en bra start på veckan.
  //Pella

  SvaraRadera