torsdag 15 april 2010

Vy från en Ferguson 135

Tur vi har en jordborr till traktorn. Massor av äppelträd av sorterna Amorosa, Discovery, Queens Cox Orange, Blanche o Alice ska planteras de närmsta dagarna uppe på höjderna bakom gården.

Ebba o Anders går efter traktorn o sticker ner de barrotade träden i de nyborrade hålen, fyller på med sandjorden o trycker till så det inte blir några luftfickor runt rötterna. Ympstället ska vara i nivå med marken o det är bra om det bildas en liten grop runt stammen så att regnvatten kan samlas där.

Vi har fått tag på äppelträd ympade på djupgående rötter, sk A2-grundstammar, som därför blir torktåliga o kan samla mineraler o näring från djupt liggande skikt.

Dagen efter så fortsätter vi att plantera på andra sidan av gården, på en södersluttande backe med klövervall, nu får våra två praktikanter från Säbyholmsskolan i Bro norr om Stockholm, Marie o Charlotta, vara med o plantera när dagens lammbestyr är avklarade.

4 kommentarer:

 1. Mycket fint skrivet, en ren fröjd att läsa alla inlägg, har inte hunnit så många än, men TACK för orden!

  SvaraRadera
 2. Visst år A2 bra, blir riktiga träd också. Men i min jord går de inte så djupt, för kompakt lerjord. Har försökt samla ihop allergivänliga sorter så även jag skall kunna äta ;)

  SvaraRadera
 3. Såg er blogg först nu och jag kommer att följa den. Önskar er lycka till med äppelträden.

  SvaraRadera
 4. Funderar på äppelodling. A2 blir inte det stora träd? Om vi ska plantera går det bra i en gräsvall? Ni planterar många sorter. Finns det några som är "säkrare" än andra. Östergötland, lättare lera?
  Karin

  SvaraRadera