söndag 11 april 2010

Marschkas magiska säck

Förmiddagsvila på lammdagiset, flocken betyder nästan allt även hos små får.

En födelse är alltid förenad med faror, för tackan likaväl som lammet. I värsta fall lurar döden runt hörnet...

När vi gick tidiga morgonrundan igår så hittade vi en ungtacka som stod för sig själv, upptagen med ett lamm, men ett lamm som inte ställde sig upp. inte bräkte tillbaka. Nått har gått fel under natten.
Enfödd dessutom. Ska hon få gå hela sommaren utan lamm?
Det vore synd.

Inne i växthuset har vi samtidigt en äldre tacka som fått två lamm men har knackigt med mjölk, vi chansar o tar hennes minsta lamm, som hittills bara fått lite råmjölk och stänger in henne tillsammans med ungtackan. Eftersom får är otroligt noggranna o aldrig aldrig skulle ge di till andra än sina egna lamm så är detta dömt att misslyckas om man inte luras lite.
Marie tar fram en jutesäck o lägger in både det nyss födda men döda lammet (som har den rätta familjedoften) och det lilla svaga lammet som vi vill adoptera. Sen stänger hon säcken försiktigt, det levande lammet står upp inuti säcken o bräker lite.
Ungtackan blir nyfiken. Vi lämnar dom själva en stund.
Efter ett tag öppnar vi lite på säcken, lammet tittar ut, ungtackan är fortfarande avvaktande men ändå intresserad.Vi hoppas o hoppas...

Efter en stund har lammet kravlat sig ur säcken o trevar sig instinktivt fram mot tackans juver. Efter några minuter lyckas den, och, nu sker det verkligt lustiga, tackan accepterar att hon diar, trots att det egentligen inte är henns egna lamm.
Kul att det funkade att luras lite, sommaren är räddad för de här två.

14 kommentarer:

 1. Fantastiskt! Tack för att vi fick se, håller tummarna att det fortsätter fungera :)

  SvaraRadera
 2. Ååååååh vad underbart jag fick nästan en klump i halsen, skulle hon inte få vara mamma i sommar. vad skönt att det gick.
  det är tur att vi människor finns i bland.

  SvaraRadera
 3. Får tårar i ögonen, helt fantastiskt! Det är ju fruktansvärt tråkigt när naturen har sin gång, och då är det skönt att man får lura Moder Natur så att det i slutänden fungerar. Detta lugnar mig lite då det är första gången våra tackor kommer att lamma ute. Tusen tack för tipset. Underbar bild på lammdagiset.
  / Pella

  SvaraRadera
 4. Helt fantastiskt, det skall vi komma i håg! Ibland har våra tackor just haft för många lamm i förhållande till mjölk och någon har haft dött lamm./Sophia

  SvaraRadera
 5. Vilken underbar liten historia. Det värmer ända ner i hjärteroten. Tack för att ni delar med er!!

  /Maria

  SvaraRadera
 6. En sån solskenshistoria, det är inte alltid fel att luras...ingen regel utan undantag. Ska berätta om era lamm för mina elever (försteklassare!) imorgon, de älskar att lyssna på historier med lyckliga slut! :o)
  Ha en finfin vecka,
  Lydia

  SvaraRadera
 7. Helt otroligt, vad ni är duktiga! Och tänk vad ni får vara med om...

  SvaraRadera
 8. Underbart att få se detta...livet är skört ibland, men det blev ju en happy ending story! Kram Torprosen

  SvaraRadera
 9. Så smart och vad glad man blir för de tu. Lyckliga de som får ha det så bra hos er!

  SvaraRadera
 10. Åh vad klurigt.. vi väntar på att våra tackor skall börja, vi har 8. Ert experiment var klurigt och kreativt. Det var ett humant naturlur, hoppas det håller.

  SvaraRadera
 11. Fantastiskt att ni dokumenterade det hela!
  Sådana historier bir man glad av.
  Evy Callmer

  SvaraRadera
 12. Och här sitter jag med tårar i ögonen!

  SvaraRadera
 13. Smart gjort! Jag var med "mina" Mullebarn och fick se lammning och en massa söta lamm i helgen.!Ungarna var helt tagna!

  SvaraRadera