tisdag 6 april 2010

Att förbereda sin jord

Nu på tidiga våren, när nätterna fortfarande är kalla o dagarna ibland blir ganska varma så är det bra att förbereda jorden på det som snart skall sättas o sås.

Häromdagen plöjde vi upp runt fyra hektar med gammal vall, hälften ska vi odla kultursorten Ölandsvete till trädgårdsköket på o de andra två hektaren tänkte vi odla korn o ärtor på för att ha som kraftfoder till höns, lamm o grisar.
På resten av åkrarna växer det gräs o klöverväxter som vi gör ensilage (mjölksyrat hö) av på sommaren som sen tuggas i sig av får o lamm på vintern. När det ska plöjas ringer vi Bertil i Bästekille som med sin stora starka rödtraktor snabbt vänder på tiltorna. Under vintern har tackorna gått o gödslat upp vallen som nu plöjs. Det gör att vetet förhoppningsvis kommer att växa bra o få stora fina kärnor.

Närmare gården där vi har grönsaksskiftena så passar vi på att ha grisar o får in i det längsta innan det är dags att plantera o så. Därför använder vi flyttbara el-stängsel till alla djur. Grisarna äter begärligt kvarglömda potatisar o jordärtskockor, tar gröna stänglar av kvickrot o rör runt i jorden här o där.
Fåren gödslar upp jorden där de går o står o gör den bördig.
Det känns otroligt bra att ha en armé om 130 individer + lamm som hjälper oss med detta, dessutom blir det väldigt slätt o nästan som nyharvat där de drar fram.

Inne i växthuset, där vi i slutet av april ska plantera ut tomatplantorna, blir det på dagen en väldigt behaglig temperatur både för människor o djur, även här får tackor o lamm en chans att göra jorden bördig.

1 kommentar:

  1. Det är så mysigt att följa eran blogg, tack för att ni delar med er av era liv på gården.

    SvaraRadera