måndag 29 mars 2010

Första lammet o andra helgbestyr


Ullrik, kanske den kan heta, årets första lamm som föddes på söndagsmorgonen i fd pumpalandet utanför stora växthuset. Ett fint enfött bagglamm av en tacka som ilsket markerar genom att stampa med frambenen när man närmar sig. Så ska det vara förstås, men vi måste ju få känna lite på det, o så bar vi in det i växthuset frampå kvällen o tackan kom efter så småningom. Vi passade på att öronmärka direkt, om bara nån dag så hinner man aldrig ifatt det igen... (Tack Mikael att du åkte hit o checkade allt när vi var på Kulturen i Lund o pratade trädgård). Många intresserade tackor som också verkar ha jättenära till lamningen kommer efter en stund fram till Ulrik o nosar. Vänta ni, snart har ni egna ulltottar!

Nåt av det finaste med att ha får är nog att vårje vår få uppleva detta förunderliga samspel mellan lamm och tacka runt födseln, med dofter o beröring etableras det starka livsband som håller ihop fårkärnfamiljen men också hela flocken under sommarens kringströvande.
Många år senare kan man, om man är uppmärksam, se att mor o dotter får håller ihop när ”faror” o stress dyker upp, som vid fårklippningen.


I helgen hölls också årsmöte i Kulturföreningen Mandelmanns Trädgårdar, styrelsen o några till satt vid kaminen i gårdsbutiken o gick igenom förra årets verksamhetsberättelse med alltifrån barnföreställningen ”Vems lilla mössa flyger” den 5e juli över Fluxusföreställningen med Bengt o Staffan, Jan Erik Vold som sjöng Dylansånger på norska, Lisbeths o Alexandras danshappening på gödselhögen, den välbesökta klezmerkvällen med Jan Mark, den spännande konstdebatten om Kivik Art ledd av Thomas Millroth, Andromedas ljudinstallationer i buskarna till avslutningen med Det Kongelige Kapels växthuskonsert den 23 augusti.

Kulturproducenten Anna Thelin, Rörum, valdes till ny ordförande efter avgående Staffan Olzon som varit ordförande sedan starten för tre år sedan. Tack Staffan för all inspiration o nedlagd kraft under denna tid - du är alltid välkommen tillbaka att spränga salladshuvuden, låta diktrader regna ner från växthushimlen eller proppa munnen full med polkagriskarameller tills munnen bågnar o andra fluxustokigheter. Du är o förblir oefterhärmelig o alltid inspirerande för oss alla.
Inget årsmöte utan lite för själen också, o ordförande Staffan högläste ur boken ”1001 sätt att leva utan att arbeta” av amerikanen Tuli Kupferberg.
”Ät munkarna runtom de bortslängda hålen” o många andra tips gavs åt oss i skenet av brasan

6 kommentarer:

 1. oj vad jag önskade att jag hade får.
  lyckliga er.
  undrar om man klipper fram spenarna på fåret när lammen ska komma åt att dia, eller växer det mkt mindre där.

  fast det sköter väll moder natur om, om vi inte har avlat fram får som inte kan sköta sig själva.
  bara en tanke.

  SvaraRadera
 2. Vilken liten fin en lille Ulrik. Ja det är intressant att de har starka släktband , våra håller ihop i tydliga små släktgrupper./Sophia

  SvaraRadera
 3. Stort grattis till Ulrik I, den förstfödde...må det bli mååånga fler! :o)
  ~Lydia

  SvaraRadera
 4. Vad skönt att det gick bra, kändes nästan hemskt att ni måste stå på Kulturen en sån viktig dag. Har ni öppet nåt på Påsk?

  SvaraRadera
 5. Men SÅ roligt att ni har startat en blogg! Vad glad jag blir. Vi besökte er för två somrar sedan och tyckte att ni skapat en underbar oas. Det ska bli spännande att följa er blogg. Ha det gott, Charlotta (numera småländska men med rötterna och släktingarna på Österlen)

  SvaraRadera
 6. Och nu är Ulrik och Ylva TV-kändisar. Härligt! Bra att ni visar hur man kan hålla djur med respekt för deras naturliga beteende.

  SvaraRadera